Kategoria: Żywienie

Zawartość mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w karmach gotowych dla psów

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Karmy suche i mokre różnią się wieloma cechami, między innymi wilgotnością, zawartością mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • O tym, że karma jest kompletna i zbilansowana (pełnoporcjowa), nie decyduje jedynie zawartość mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, lecz także ilość poszczególnych niezbędnych składników odżywczych (białka, aminokwasów, tłuszczów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów).
  • Dieta składająca się wyłącznie z mięsa jest dla naszego pupila niezbilansowana
    i niekompletna.

Na forach internetowych często spotykamy się z dyskusjami dotyczącymi zawartości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w dostępnych karmach dla psów. Jest to bardzo ważne zagadnienie dla każdego właściciela psa, który powinien wiedzieć, jaką rolę odgrywają te składniki w karmie.

Czego potrzebuje nasz pies

Psy to zwierzęta względnie mięsożerne. W swojej diecie efektywnie wykorzystują zarówno składniki pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, które są źródłem energii i innych czynników, m.in. błonnika pokarmowego wpływającego na prawidłową funkcję jelit. W naturalnych warunkach dzicy przodkowie psów, żywiąc się upolowanymi zdobyczami, zjadali nie tylko mięso (mięśnie szkieletowe), lecz także przede wszystkim narządy wewnętrzne – wątrobę, nerki, serce czy jelita (częściowo z ich zawartością). Dodatkowym pokarmem dzikich psowatych były także rośliny, np. jagody i inne owoce. Jednak proces udomowienia, czyli bardzo istotna zmiana stylu i długości życia oraz roli, jaką pies pełni w swoim nowym środowisku, spowodował, że dieta naszych psów domowych odbiega od pokarmu ich przodków. W procesie udomowienia, poprzez zmiany ewolucyjne, zwierzęta przystosowały się do zmieniających się warunków życia i do korzystania z dostępnych źródeł pokarmu.

Co się zmieniło w diecie psa

Współczesne psy świetnie radzą sobie m.in. z trawieniem skrobi, czyli węglowodanów zawartych w produktach roślinnych, np. zbożach. Liczne badania potwierdziły, że skrobia poddana odpowiedniej obróbce (nawodnieniu, gotowaniu) jest prawie całkowicie przyswajana przez psy. Jest to jedna z wielu cech, które różną współczesnego psa od wilka, co musi być uwzględnione w przygotowaniu pokarmu dla naszego domowego czworonoga. W jaki sposób zatem powinniśmy karmić nasze psy, by były zdrowe i pełne energii? Prawidłowe żywienie psów polega na dostarczeniu im wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, czyli białek, tłuszczów, witamin i minerałów, w odpowiednich ilościach i proporcjach zgodnie z ich zapotrzebowaniem określonym w normach żywieniowych (www.fediaf.org). Karmienie naszego pupila wyłącznie mięsem nie zaspokaja jego potrzeb żywieniowych, ponieważ taki pokarm nie zawiera wielu ważnych składników, np. witaminy A, D, kwasów tłuszczowych czy minerałów. Dlatego najważniejszą kwestią w przygotowaniu posiłku dla psa jest odpowiedni dobór produktów i ich proporcje, tak by dostarczały właściwe ilości substancji odżywczych.

Jaka karma dla psa

Karmy gotowe, określane jako pełnoporcjowe, dzięki odpowiednio skomponowanym recepturom zaspokajają wszystkie potrzeby żywieniowe zwierząt, dla których są przeznaczone. O tym, że karma jest pełnoporcjowa, świadczy zawartość i przyswajalność niezbędnych składników odżywczych, a nie to, czy pochodzą one z konkretnego surowca np. mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego, zbóż czy ziemniaków.

Pełnoporcjowa karma dla psa – sucha czy mokra

Pełnoporcjowe karmy gotowe dzielą się na dwie kategorie – karmy suche i karmy mokre. Różnią się one między sobą wieloma cechami, m.in.. wilgotnością i procentową zawartością mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. W karmach mokrych stanowią one zwykle od 60 do 100%, a w karmach suchych około 20-40%. Lekarz weterynarii, dr Michał Ceregrzyn, specjalizujący się w żywieniu psów i kotów porusza ważną kwestię związaną z porównywaniem zawartości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego w karmach. „Warto zwrócić uwagę na to, jaki surowiec został wykorzystany do produkcji karmy (szczególnie dotyczy to karm suchych), czy było to mięso świeże, czy mączka mięsna, ponieważ różnią się one zasadniczo zawartością wody. Mięso świeże ma około 70-80% wody, a mączki są odwodnione – mają maksymalnie kilka procent wilgotności. Zatem jeśli do produkcji karmy wykorzystywane jest świeże mięso, to aż 70-80% jego masy stanowi woda, więc po odwodnieniu w procesie produkcji karmy pozostanie ok. 30-40% suchej masy” – stwierdza dr Ceregrzyn.

Zawartość mięsa w karmie gotowej

Przyczyną wielu dyskusji są umieszczane na etykietach karm opisy dotyczące zawartości mięsa i surowców pochodzenia zwierzęcego. Możemy wyczytać, że dany produkt jest, np. „z kurczakiem”, „bogaty w kaczkę” lub kupujemy „danie drobiowe”. Te określenia zostały formalnie sprecyzowane i oznaczają, że w karmie znajduje się odpowiednio 4% („z”), 14% („bogata w”) i 26% („menu”, „danie”) konkretnego rodzaju mięsa. Trzeba pamiętać, że w takiej karmie całkowita zawartość mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jest dużo wyższa, aby spełniać normy żywieniowe dotyczące psów. Na przykład określenie „z kurczakiem” oznacza, że w karmie znajduje się co najmniej 4% kurczaka, oprócz którego do produkcji karmy wykorzystano inne rodzaje mięsa i produkty pochodzenia zwierzęcego, tak aby w pełni zaspokoić zapotrzebowania psów na składniki odżywcze.

Podsumowując, o wartości odżywczej karmy decyduje nie tylko zawartość mięsa, lecz także przede wszystkim to, co mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają, czyli białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Pełnoporcjowa karma nie może składać się wyłącznie z mięsa, bo nie spełniałaby wymogów kompletności żywieniowej. Receptury pełnoporcjowych karm gotowych zawierają odpowiednie ilości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, tak aby zaspokajać wszystkie potrzeby żywieniowe psów.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie