Kategoria: Żywienie

Konserwanty i przeciwutleniacze w karmach gotowych dla psów

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Wszystkie dodatki stosowane w karmach dla psów (w tym konserwanty i przeciwutleniacze) muszą być prawnie dopuszczone do użytku i dodawane w bezpiecznych ilościach.
  • W karmach mokrych nie stosuje się żadnych konserwantów ani przeciwutleniaczy ze względu na skuteczność procesu sterylizacji oraz zastosowanie hermetycznego pakowania.
  • W karmach suchych niska zawartość wody efektywnie chroni przed rozwojem bakterii i pleśni.
  • Przeciwutleniacze są dodawane do karm suchych, co chroni je przed jełczeniem tłuszczu. Dzięki temu karma nie psuje się szybko, dłużej zachowuje dobry smak i jest bezpieczna dla zdrowia psów.

Temat konserwantów i przeciwutleniaczy w karmach dla psów wywołuje liczne kontrowersje wśród opiekunów zwierząt. Warto dowiedzieć się więcej na ten temat, aby przekonać się, że tak naprawdę nie ma się czego obawiać. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że wszystkie dodatki – w tym konserwanty i przeciwutleniacze, które są stosowane w karmach dla psów, muszą być prawnie dopuszczone do użytku i dodawane w określonych, bezpiecznych ilościach.

Konserwanty

Konserwanty to substancje, które chronią pokarm przed rozkładem mikrobiologicznym. Dzięki ich zawartości w karmie psy są chronione przed wystąpieniem zatruć pokarmowych. Podstawowym warunkiem stosowania konserwantów jest ich uzasadniona rola oraz bezpieczeństwo. Z tego względu w karmach mokrych nie wykorzystuje się żadnych konserwantów, ponieważ technologia produkcji i pakowania (sterylizacja i hermetyczne zamknięcie) całkowicie chroni pokarm przed degradacją chemiczną i mikrobiologiczną. Z kolei karmy suche są zabezpieczane przed namnażaniem się bakterii i pleśni głównie dzięki procesowi suszenia. Z powodu niskiej wilgotności produktu (poniżej 10%) nie ma potrzeby dodawania do nich konserwantów. Stosuje się je jedynie w przypadku granul półwilgotnych ze względu na to, że karmy suche mogą być przechowywane dłuższy czas po otwarciu opakowania. „Do tego celu wykorzystuje się sorbinian potasu, będący substancją pochodzenia naturalnego znalezioną w owocach jarzębiny. Na podstawie wielu analiz został on uznany za bezpieczny dodatek do żywności i dopuszczony do użycia. Zawartość sorbinianu potasu w karmach suchych jest oczywiście zgodna z dopuszczalnymi normami i w pełni bezpieczna dla psów” – wyjaśnia lekarz weterynarii dr Michał Ceregrzyn, specjalizujący się w żywieniu psów i kotów.

Przeciwutleniacze

Dodatek przeciwutleniaczy w karmie dla psów jest uzależniony od jej rodzaju. Karmy mokre nie zawierają przeciwutleniaczy z tego samego powodu, dla którego nie zawierają konserwantów – są poddawane sterylizacji i hermetycznie zamknięte. Jednak ze względu na swoje cechy biochemiczne i brak konserwacji chemicznej karmy mokre muszą być zużyte w ciągu 24-48 godzin od otwarcia, po którym należy je przechowywać w lodówce. Z kolei karmy suche mogą być przechowywane po otwarciu zdecydowanie dłużej. Z tego powodu niezbędny jest w nich dodatek w postaci przeciwutleniaczy, które zapobiegają psuciu się produktu, tj. jełczeniu tłuszczu i wytwarzaniu w wyniku tego procesu niesmacznych i szkodliwych – w dużych stężeniach – substancji. W produkcji karm suchych stosuje się przeciwutleniacze naturalne (np. witaminę E), których efektywność jest zdecydowanie niższa, lub syntetyczne. Oba rodzaje przeciwutleniaczy w ilościach znajdujących się w karmach gotowych są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia psów.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie