Kategoria: Żywienie

Jak powstają suche karmy dla psów

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Pełnoporcjowe karmy suche wytwarzane są w wieloetapowym procesie, który podlega precyzyjnej regulacji i kontroli.
  • Głównymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji karm suchych są mączki mięsne, mączki mięsno-kostne oraz zboża.
  • Karmy suche podlegają obróbce cieplnej w tzw. ekstruderze, co pozwala osiągnąć bezpieczeństwo mikrobiologiczne i uzyskać specyficzną teksturę produktu.
  • Pełnoporcjowe karmy suche są zdrowym i bezpiecznym sposobem żywienia psów.

 

Pełnoporcjowe karmy suche są chętnie wybieranym sposobem żywienia psów. Cechuje je wiele zalet. Są wygodne do przechowywania i podawania, między innymi dzięki wysokiej koncentracji energii. Wpływają też pozytywnie na utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej, a przede wszystkim gwarantują dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, zgodnie z normami żywieniowymi.

Proces produkcji karm suchych jest wieloetapowy i przebiega według ściśle określonej kolejności: mieszanie, mielenie, wstępne gotowanie (prekondycjonowanie), właściwe gotowanie (ekstruzja), suszenie, powlekanie i pakowanie. Głównym procesem zapewniającym właściwą obróbkę termiczną karmy suchej jest ekstruzja, polegająca na gotowaniu karmy z wykorzystaniem energii mechanicznej. Jest to proces niezwykle wydajny i szybki, dzięki czemu można efektywnie i ekonomicznie produkować pełnowartościowe pożywienie dla psów.

Z czego powstają suche karmy ?

Do wytwarzania suchych pełnoporcjowych karm ekstrudowanych wykorzystuje się różnego rodzaju surowce dobierane na podstawie szczegółowo opracowanych receptur mających na celu uzyskanie kompletnego i zbilansowanego pokarmu. Głównymi surowcami są zboża i mączki mięsne, które uzupełnia się dodatkami, czyli mieszankami witaminowo-mineralnymi, aminokwasami, wyciągami białkowymi oraz tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi. W produkcji karm suchych dla psów stosuje się surowce jak najmniej przetworzone – to ważne ze względu na wartość odżywczą karmy oraz uzasadnienie ekonomiczne. Białka w karmie suchej pochodzą głównie z mączek mięsnych i mięsno-kostnych (zdecydowanie rzadziej z mięsa świeżego), natomiast węglowodany z różnego rodzaju zbóż. Każdy surowiec odgrywa w karmie ważną rolę ze względu na określoną zawartość składników pokarmowych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania psiego organizmu. Dlatego też podstawowym warunkiem uzyskania karmy pełnoporcjowej jest właściwy dobór surowców.

Etapy produkcji karm suchych

Pierwszym etapem produkcji karm ekstrudowanych jest mieszanie suchych składników oraz mielenie surowców, które tego wymagają. Wpływa to na zwiększenie przyswajalności składników odżywczych  oraz prawidłowość przebiegu dalszych procesów obróbki. Odpowiednie przygotowanie mieszanki, gwarantujące równomierną dystrybucję składników odżywczych w karmie, ma kluczowe znaczenie dla właściwości odżywczych finalnego produktu . Do mieszalnika podawane są surowce główne oraz uzupełniające całość receptury. Wszystko podlega mieszaniu w ściśle kontrolowanych warunkach- aż do powstania homogennej masy.

Następnie produkt zostaje poddany dwuetapowej obróbce cieplnej. Pierwszy etap to tzw. kondycjonowanie, zachodzące w specjalnym zbiorniku z mieszadłem (tzw. kondycjonerze lub prekondycjonerze). Suche składniki dokładnie łączą się z płynnymi: wodą, tłuszczem, olejem i/lub zawiesiną mięsną oraz z parą wodną, która jest źródłem energii do gotowania skrobi. Bardzo istotne jest zachowanie właściwej temperatury oraz dodanie odpowiedniej ilości  wody, tak, żeby skrobia została prawidłowo ugotowana i aby nie było problemu z utrzymaniem kształtu granul po ekstruzji (co zdarza się przy nadmiarze wody). Podczas kondycjonowania dochodzi do częściowego zniszczenia form wegetatywnych bakterii.

Tak przetworzona karma przechodzi następnie do ekstrudera. To proste urządzenie składa się z cylindra, wewnątrz którego znajduje się śruba. Ruch śruby powoduje przesuwanie mieszanki w kierunku wyjścia zamkniętego za pomocą matrycy z otworami, przez które wychodzi produkt. Na skutek tarcia i ciśnienia wewnątrz ekstrudera dochodzi do wzrostu temperatury, dzięki niemu karma zostaje całkowicie ugotowana, a mikroorganizmy zniszczone. Jak mówi lekarz weterynarii dr Michał Ceregrzyn: „negatywnym skutkiem obróbki termicznej jest częściowa utrata aktywności biologicznej witamin. Oczywiście zostaje to uwzględnione w opracowanej recepturze i zawartość witamin w gotowym produkcie jest odpowiednia dla potrzeb zwierzęcia, dla którego przygotowana jest dana karma”. W momencie wyjścia z ekstrudera przez otwory matrycy karma ulega nagłemu rozprężeniu,  zwiększając swoją objętość. W taki sposób uzyskuje się charakterystyczną dla karmy suchej porowatą strukturę powstającą jako efekt ugotowania skrobi – dokładnie taki sam można zobaczyć w chlebie czy ciastach.

Karma wychodzi z ekstrudera w postaci „sznurków”, które są natychmiast cięte na odpowiedniej wielkości kawałki (granule) i suszone, aby zmniejszyć w nich zawartość wody poniżej 10%. Dzięki temu zabiegowi zostaje zahamowany rozwój bakterii i pleśni podczas dalszego przechowywania produktu.

W kolejnym etapie wysuszone i schłodzone granule karmy poddawane są tzw. powlekaniu specjalnie przygotowanymi mieszankami lub zawiesinami. Receptury takich zawiesin, jako efekty wieloletnich badań, są często opatentowane i ściśle strzeżone. Ich produkcja przypomina nieco robienie sosów dla ludzi. Dzięki odpowiedniej kompozycji składników pochodzących z naturalnych surowców uzyskuje się finalny smak i zapach karmy. Po powlekaniu karma jest ostatecznie chłodzona i szczelnie pakowana.

Karmy suche są zdrowe i bezpieczne

Proces produkcji karm suchych jest skomplikowany, precyzyjnie regulowany i kontrolowany na każdym etapie. Powtarzalność i dokładność przebiegu wszystkich etapów produkcji gwarantuje uzyskanie karmy bezpiecznej i stałej pod względem składu oraz w pełni odpowiadającej potrzebom żywieniowym psów.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie