Kategoria: Żywienie

Jak powstają karmy mokre dla psów

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Proces produkcji karm mokrych jest precyzyjnie regulowany i kontrolowany na każdym etapie.
  • Do produkcji karm mokrych stosuje się przede wszystkim mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą z tych samych źródeł, co produkty przeznaczone dla ludzi.
  • Dzięki procesowi sterylizacji karmy mokre nie wymagają dodatku konserwantów.
  • Karmy mokre mogą występować w postaci kawałków w sosie lub galaretce oraz pasztetu.
  • Karmy mokre są pakowane w saszetki, puszki lub tacki.

Pełnoporcjowe karmy gotowe – zarówno suche, jak i mokre –  są coraz częściej wybieranym sposobem żywienia psów. Niektórzy opiekunowie mają jednak wątpliwości i obawiają się, że tego rodzaju produkty mogą być nieodpowiednie dla ich pupili. Dlatego warto bliżej przyjrzeć się, w jaki sposób powstają pełnoporcjowe karmy gotowe, aby się dowiedzieć, dlaczego są zdrowe, bezpieczne i mogą być podawane psom każdego dnia.

Ogólny schemat produkcji karm mokrych i suchych jest podobny. W obu przypadkach stosuje się procesy obróbki termicznej i mechanicznej, jednak rodzaj wykorzystywanych surowców, kolejność poszczególnych procesów czy rodzaje opakowań powodują, że produkty, które otrzymujemy, są odmienne pod względem wielu cech.

Z czego robi się mokrą karmę?

Głównymi składnikami karm mokrych są mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: tusze wołowe, korpusy drobiowe, serca, skóra, płuca, śledziony, nerki, wątroby, jelita, krew. Dr hab. Tomasz Niemiec, specjalizujący się w żywieniu zwierząt podkreśla, że „nie ma w tym nic dziwnego, że w karmach dla psów znajdujemy elementy tusz zwierząt rzeźnych, które rzadko albo wcale nie znajdują się na ludzkich stołach – po prostu wymagania żywieniowe psów dopuszczają stosowanie surowców, które nie wydają się nam, ludziom, atrakcyjne, a niosą ze sobą ważne składniki odżywcze. Składniki karm są tak dobierane, by spełnić wymagania pokarmowe określone na podstawie ogromnej ilości badań, które wykonano w ciągu ostatnich kilku dekad”.

Warto pamiętać, że wszystkie surowce pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane do produkcji karm dla psów pochodzą z tych samych źródeł, co produkty dopuszczone do produkcji spożywczej dla ludzi. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego stosowane są w postaci świeżej lub mrożonej, a ich ilość i rodzaj zależą od opracowanej receptury, której głównym celem jest uzyskanie karmy kompletnej i zbilansowanej, czyli dostarczającej wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Z tego powodu wykorzystuje się również dodatek surowców pochodzenia roślinnego, których w karmach mokrych jest zdecydowanie mniej niż w suchych. Ich rolą jest dostarczenie konkretnych składników odżywczych (np. włókna pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych), uzyskanie właściwej tekstury kawałków karmy i zagęszczenie sosów lub galaret. Ze względu na to, że w dostępnych surowcach występuje niedobór niektórych niezbędnych składników odżywczych, do zbilansowania karmy konieczne jest stosowanie dodatków witaminowych i mineralnych. Ilości dodawane do karm są tak dobrane, aby uwzględnić straty zachodzące w procesie obróbki termicznej oraz podczas przechowywania. Dzięki temu zawartość wszystkich niezbędnych składników odżywczych  w gotowym produkcie jest wystarczająca.

Poza składnikami bezwzględnie ważnymi pod kątem wartości odżywczych pokarmu stosuje się też substancje wpływające na strukturę i teksturę karmy, które z kolei decydują o smakowitości pokarmu. Wszystkie składniki karmy mają wpływ na jej jakość rozumianą jako wartości odżywcze, smakowitość, trwałość czy bezpieczeństwo dla zwierzęcia. Bardzo ważne jest to, że wszystkie dodatki muszą być stosowane w bezpiecznych ilościach i prawnie dopuszczone do użycia w karmach dla zwierząt.

Etapy produkcji

Karmy mokre mają bardzo wiele wariantów i każdy z nich wymaga zastosowania specyficznych zabiegów technologicznych. W pierwszym etapie produkcji karm mokrych przygotowywana jest mieszanina głównych surowców, która zostaje zmielona w celu uzyskania homogennej struktury. W niektórych przypadkach wymagane jest zastosowanie dokładniejszego zmielenia w emulgatorach, w których powstają mieszaniny złożone z cząstek o bardzo małych rozmiarach. Z kolei w innych karmach stosuje się mieszaniny niehomogenne dające odmienne efekty wizualne i smakowe gotowego produktu. W zależności od ostatecznej formy wyróżnia się karmy mokre w kawałkach lub w postaci pasztetu.

W produkcji karm w kawałkach następnym krokiem jest rozprowadzenie emulsji na taśmie i gotowanie w parze wodnej w tunelu parowym. Temperatura i czas obróbki termicznej są precyzyjnie dobierane w zależności od wielu czynników, np. zawartości tłuszczu, białka czy skrobi, co istotnie wpływa na smak i teksturę produktu. Dzięki gotowaniu uzyskuje się odpowiednią konsystencję kawałków i zabija wegetatywne formy bakterii, co wpływa na bezpieczeństwo mikrobiologiczne karmy. W zależności od produkowanej karmy ugotowana emulsja jest cięta na kawałki o różnej wielkości.

Następnie pokrojony półprodukt jest pakowany w opakowania jednostkowe (puszki, tacki lub saszetki), zalewany sosem lub galaretką, a potem szczelnie zamykany. W przypadku karm w postaci pasztetu płynna mieszanina jest nalewana do opakowań bezpośrednio po zmieleniu lub po wstępnym ugotowaniu. Kolejnym krokiem jest drugi etap obróbki termicznej – sterylizacja, która ma na celu zapewnienie pełnego bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Dzięki efektywności sterylizacji w produkcji karm mokrych nie jest wymagane stosowanie żadnych konserwantów.

Karmy mokre są zdrowe i bezpieczne

Głównym składnikiem karm mokrych jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednio dobrane i zabezpieczone dają smaczny i bezpieczny pokarm, który jest najbliższy diecie dzikich mięsożernych. Proces produkcji karm mokrych podlega ścisłym regulacjom i kontrolom: począwszy od pozyskiwanych surowców, poprzez wszystkie etapy przetwarzania, kończąc na gotowym produkcie. Dlatego karmy mokre są bardzo bezpieczne i chronią nasze zwierzęta przed infekcjami bakteryjnymi czy inwazjami pasożytów, które są poważnym problemem u zwierząt dzikich. Dzięki precyzyjnemu doborowi surowców i parametrów produkcji (temperatura, czas) wytwarzane karmy charakteryzują się kompletnością i zbilansowaniem (pełnoporcjowością), bezpieczeństwem i stałością składu, co ma pozytywny wpływ na zdrowie psów.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie