Kategoria: Żywienie

Czego nie wolno podawać psu do jedzenia

WARTO WIEDZIEĆ, ŻE...

  • Istnieje wiele produktów, spożywanych na co dzień przez ludzi, które są szkodliwe dla psów.
  • Czekolada, czosnek, cebula, szczypiorek, winogrona, rodzynki, orzechy makadamia, awokado, pestki owoców, produkty zawierające ksylitol oraz kości – to produkty, które nie mogą się znaleźć w diecie psów ze względu na swoją szkodliwość.
  • Spożycie przez psa produktów szkodliwych lub toksycznych może powodować wystąpienie wielu różnych objawów klinicznych. Dlatego w każdym przypadku zjedzenia takich pokarmów należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Pokarm, który podajemy psu, powinien być dobrany do jego potrzeb żywieniowych, z uwzględnieniem indywidualnych cech, wymagań i upodobań czworonoga. Pożywienie dla pupila musi dostarczać wszystkie składniki odżywcze we właściwych ilościach i proporcjach i nie może zawierać niczego, co mogłoby mu zaszkodzić. Istnieje wiele produktów dostępnych na co dzień w naszych domach, których nigdy nie należy podawać swojemu ulubieńcowi ze względu na zagrożenia, jakie za sobą niosą.

Czekolada

Czekolada zawiera substancję toksyczną dla psów – teobrominę. Od jej ilości w danym produkcie zależy stopień jego szkodliwości. Na przykład kakao w proszku, gorzka czekolada, sosy i polewy czekoladowe są bardziej niebezpieczne od czekolady mlecznej i białej. Aby uniknąć ryzyka zatrucia, należy wykluczyć z diety czworonogów wszystkie pokarmy, zawierające w swoim składzie czekoladę. Niebezpieczne jest zarówno jednorazowe podanie dużych ilości czekolady, jak i częstsze zjadanie nietoksycznych dawek teobrominy. Do objawów zatrucia czekoladą należą między innymi: niepokój
i pobudzenie psa, trudności z oddychaniem, zaburzenia rytmu serca, wymioty, biegunka, drżenia mięśni. W niektórych przypadkach może nawet dojść do śmierci pupila na skutek uszkodzenia nerek.

Winogrona i rodzynki

Do tej pory nie ustalono, jaka substancja zawarta w winogronach i rodzynkach wywołuje zatrucia u czworonogów. Wiadomo natomiast, że już zjedzenie przez psa 10-12 winogron może zagrażać jego zdrowiu i życiu. Początkowo występują: biegunka, wymioty i ból brzucha, a następnie w wyniku zatrucia może dojść do niewydolności nerek, co może skończyć się śmiercią zwierzęcia.

Czosnek, cebula, szczypiorek

Cebula, szczypiorek i czosnek są szkodliwe zarówno świeże jak i ugotowane czy suszone. Po zjedzeniu tych warzyw dochodzi do uwolnienia w przewodzie pokarmowym toksycznych substancji (dwusiarczków). Mają one bardzo silne działanie utleniające, które powoduje uszkodzenie krwinek czerwonych i hemoglobiny. Prowadzi to do wystąpienia wielu objawów związanych z niedoborem erytrocytów we krwi (anemii). Pojawia się bladość błon śluzowych, przyspieszony oddech i akcja serca, osłabienie zwierzęcia oraz wymioty i biegunka. Może wystąpić także żółtaczka i niewydolność nerek. Do zatrucia u psów wystarczy zjedzenie 5-10 g świeżej cebuli lub około 5 g czosnku
w przeliczeniu na kilogram masy ciała.

Pestki owoców

Pestki takich owoców jak np. morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka stanowią znaczne zagrożenie dla zdrowia psów. Zawierają one niebezpieczną substancję, z której powstaje cyjanowodór – związek
o zapachu migdałów, prowadzący do blokady oddychania komórkowego. Dodatkowym ryzykiem jest możliwość wystąpienia niedrożności jelit, co jest możliwe w przypadku połknięcia pestki (np. brzoskwini) w całości. Natomiast rozgryzienie pestki może prowadzić do wystąpienia objawów zatrucia. Wówczas mogą pojawić się wymioty, ślinotok, przyspieszona akcja serca i oddech o zapachu migdałów, niepokój psa, aż do utraty przytomności i śmierci.

Awokado i orzechy makadamia

Do uprawy awokado wykorzystywane są toksyczne dla psów substancje, które zazwyczaj przenikają do owoców i liści tej rośliny. Spożycie awokado może prowadzić do wystąpienia biegunki i wymiotów. Z kolei zatrucie orzechami makadamia, objawiające się osłabieniem, wymiotami i drgawkami pojawia się w ciągu 12 godzin od ich spożycia. Na szczęście symptomy zazwyczaj ustępują samoistnie w ciągu 2 dni.

Kości

Kości – niezależnie od rodzaju – stanowią duże niebezpieczeństwo dla zdrowia psów. Nadmierna zawartość kości w pokarmie zaburza proporcje składników mineralnych, których są one bogatym źródłem (wapń, fosfor). Ponadto masy kostne mogą wywołać niebezpieczne dla życia psa niedrożność jelit. W skrajnych przypadkach możliwa jest także perforacja jelit. Objawami niedrożności jelit są głównie: brak oddawania kału mimo usilnych prób, zaparcia, brak apetytu, wymioty, ból.

Surowe mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego

Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego stanowią wartościowe źródło składników odżywczych
w diecie psa. Należy jednak pamiętać o poddaniu tych surowców odpowiedniej obróbce termicznej, gdyż mogą zawierać groźne bakterie, grzyby i pasożyty. Surowe jaja – poza potencjalnym ryzykiem mikrobiologicznym- stanowią zagrożenie ze względu na obecność substancji o nazwie awidyna, która łączy się w przewodzie pokarmowym z biotyną (witaminą H), zaburzając jej wchłanianie.
Natomiast gotowane jaja są całkowicie bezpieczne, gdyż obróbka termiczna unieczynnia awidynę.

Ksylitol

Wszystkie produkty zawierające ksylitol np. gumy do żucia, słodziki, cukierki, pasty do zębów przeznaczone dla ludzi, są śmiertelnym zagrożeniem dla Twojego psa. Ksylitol może prowadzić do uszkodzenia i niewydolności wątroby, co staje się przyczyną śmierci. Do objawów zatrucia należą: zaburzenia koordynacji, wymioty, spadek poziomu cukru we krwi, ospałość, drgawki, a nawet śpiączka.

Produkty niebezpieczne

Wiele pokarmów stosowanych na co dzień w diecie człowieka jest niebezpiecznych dla psów. Jak wyjaśnia lekarz weterynarii Karol Chmieliński: „mogą one powodować różnego rodzaju zaburzenia, z których część prowadzi nawet do śmierci. Dlatego należy unikać produktów trujących lub szkodliwych dla czworonogów, a w sytuacji ich zjedzenia natychmiast skonsultować się z lekarzem weterynarii”.

Zobacz więcej na temat

Sprawdź pozostałe kategorie